- 300 g mąki pszennej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 5 średnich jajek
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 30 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
PRZEPIS
Do dużego garnka z wodą włóż mały garnek z pokrojonym masłem i czekoladami podzielonymi na kawałki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce umieścić mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Bardzo dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać mleko i dodać masło. Rondelek z mlekiem i masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Dodaj do rondelka pokruszoną czekoladę. Całość wymieszać za pomocą łyżki aż czekolada się roztopi. Odstawić rondelek do przestudzenia.
W misce umieść cukier i jajka i ubij mikserem. Do ubitych jajek dolać przygotowany wcześniej płyn i całość miksuj. Na koniec wsyp mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj ciasto mikserem. Ciasto wylej na blaszę.
Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 50 minut.
Po przestudzeniu polej ciasto polewa czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz