- 8 dag boczku
- 5-7 liści kapusty
- 2 średnie cebule
- 1biała pietruszka
- 3 marchewki
- 50 g kaszy owsianej
- 2-3 łyżki soczewicy
- 3 liście lubczyka
- sól
- czarny pieprz
- słodka papryka mielona
- majeranek
Boczek pokroić w kostkę. Kapustę umyć, i odciąć twarde łodygi i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa oraz boczek włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kaszę i soczewicę. Doprawić przyprawami. Gotować około 2 godzin, uzupełniać wodę jeżeli za dużo wyparuje. Po ugotowaniu wyciągnąć lubczyk. Można podawać ze świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz