Podawana z bułką zamiast makaronu. Dobrze rozgrzewa, a przy tym zawiera czosnek i cebulę (które jak wiadomo wzmacniają odporność) dlatego warto jeść ją zimą. Jednak można podawać ją latem, gdy mamy świeże nasze polskie pomidory. Wtedy zupę warto ugotować wcześniej i przestudzić podając jako chłodnik.
SKŁADNIKI
- 50 dag pomidorów
- 1,5 litra rosołu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- bazylia
- masło
- bułka
PRZEPIS
Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić. Cebulę z pomidorami dusić na małym ogniu. Podlać rosołem, przyprawić solą i pieprzem.Gotować 6 minut. Bułkę pokruszyć. Pokroić czosnek, zeszklić. Dodać natkę pietruszki i bazylię. Zupę wymieszać. Dodać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz