Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
- czarna herbata
Krem cappuccino:
PRZEPIS
Biszkopt:
Żółtko ubić z cukrami i dodać mąkę, kakao i proszek. Ubić białko i delikatnie wymieszać łyżką z resztą ciasta.
Wylać na blachę i piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół i nasączyć czarną herbatą.
Krem:
Jedna szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką i budyniem i wlać do gotującego się mleka. Powstanie bardzo gęsty budyń. Budyń ostudzić, aż będzie zimny i zmiksować go z margaryną, powinien powstać krem. Następnie dodać kawę cappuccino. Połowę gotowego kemu wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą. Drugą połowę wyłożyć na wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać.
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- całe opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy (waniliowy)
- 3 duże łyżki mąki pszennej
- kostka margaryna
- ok. 2-3 łyżki kawy cappuccino
- pół tabliczki czekolady do dekoracji
PRZEPIS
Biszkopt:
Żółtko ubić z cukrami i dodać mąkę, kakao i proszek. Ubić białko i delikatnie wymieszać łyżką z resztą ciasta.
Wylać na blachę i piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół i nasączyć czarną herbatą.
Krem:
Jedna szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką i budyniem i wlać do gotującego się mleka. Powstanie bardzo gęsty budyń. Budyń ostudzić, aż będzie zimny i zmiksować go z margaryną, powinien powstać krem. Następnie dodać kawę cappuccino. Połowę gotowego kemu wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą. Drugą połowę wyłożyć na wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz