SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
- 1 kg sera (twaróg na sernik)
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 10 jajek
- skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie (opcjonalnie)
PRZEPIS
Żółtka utrzeć na małym ogniu z 1 szklanką cukru. Masa jajeczna powinna co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Do utartego masła dodajemy ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, proszek i ciągle bardzo pieczołowicie ucieramy.
Ubijamy pianę z białek z 1 szklanką cukru.
Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek (można dodać bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy).
Mniam :)
OdpowiedzUsuń