Ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cynamonu
- 6 dużych marchewek
- 3 łyżki kakao
- 20 dag orzechów
- szklanka mleka
- kostka margaryny
- szklanka cukru pudru
PRZEPIS
Orzechy zmielić, zalać szklanką gotującego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zmielone orzechy. Ucierać. Odstawić do lodówki.
Marchew zetrzeć. Jajka, cukier i olej zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Do ciasta dodać marchew, cynamon i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać na blachę. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie warstwy. Przełożyć masą orzechową warstwy oraz posmarować masą z wierchu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz