- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka cukru
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren pieprzu czarnego
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- ok. 15 dag boczku parzonego
- 1 kawałek kiełbasy zwyczajnej
- 1 duża cebula
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
Odcisnąć kapustę, wrzucić do garnka i gotować. Dodać cukier, liście laurowe, pieprz czarny i ziele angielskie. Pokroić boczek i kiełbasę w drobną kostkę i przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Dodać do kapusty. Gotować ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Na końcu gotować aż woda odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i znów gotować (dolewając odrobine wody) ok. 45 minut.
dodać można suszone podgrzybki
OdpowiedzUsuń