Zimną margarynę posiekać razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim formę, następnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilkę do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru wody. Studzimy. W misce mieszamy jajka z serem feta. Dodajemy szpinak, pieprz, przyprawy i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Podpieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę szpinakową, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz