SKŁADNIKI
Ciasto:
- 35 dag mąki tortowej
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag masła lub margaryny
- 5 jaj
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
PRZEPIS
Cukier, żółtka oraz margarynę utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i pianę ubitą z białek. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao.
Na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem wlać ciemne ciasto. Jabłka trzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć i przesmażyć z masłem, cukrem i cynamonem. Na ciemnym cieście ułożyć jabłka i przykryć je jasnym ciastem.
Piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz