- makaron gotowy na lasagne 16 płatów
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 6 pomidorów
- 2 łyżki bazylii
- 15 dag sera żółtego
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oregano
PRZEPIS
Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
Makaron na chwilę wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy.
Mięso wieprzowe wrzucamy na patelnię i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy obrane i pokrojone czosnek oraz cebulę. Pomidory podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z podsmażonym mięsem - tak powstaje farsz.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia najlepiej kwadratowa [średniej wielkości] smarujemy koncentratem pomidorowym. Nakładamy warstwami: makaron, farsz, makaron, sos, makaron, farsz, makaron, sos. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok 45 min.
Z tej porcji wychodzą cztery lasagne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz