SKŁADNIKI
Pierniki:
- 0,5 kg miodu
- 0,25 kg margaryny
- przyprawa do pierników
- cynamon
- 1 kg mąki
- 2 łyżki kakao
- 4 jaja
- 0,25kg cukru
- niecała łyżka sody
- niecała łyżka amoniaku
- pół paczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- posypka czekoladowa
- rodzynki
- skórka pomarańczowa kandyzowana
Miód, masło trochę cukru zagotować. Dodać przyprawę i cynamon. Zalać mąkę. Dodać kakao rozpuszczone w mleku. Ubić jaja z cukrem, dodać do ciasta. Na koniec dodać proszek, amoniak i sodę.
Wyrobić ciasto i zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Rozwałkować cienko i wykrawać pierniki. Piec ok.5-10 minut w 180 stopniach.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny (dodać cukru lub soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Lukier nakładać łyżeczką na pierniki a na wierzch kłaść dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz