- 1 kg obranej dyni
- 2-3 liście pora
- 2-3 liście selera
- 2 liście lubczyku
- 2 liście jarmużu
- przyprawy (np. sól, pieprz)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- kromka chleba razowego
Dynię pokrój na małe kawałki. Liście pora, selera, jarmużu umyj.
Do garnka wlej trochę wody, przełóż dynię i zielone liście. Gotuj zupę aż dynia zmięknie.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Posmaż na rozgrzanym oleju.
Dodaj do garnka cebulę, czosnek i dopraw przyprawami. Kromkę chleba pokrusz na drobne kawałki i wsyp do garnka. Dodaj śmietanę. Wszystko zmiksuj.
Można podawać ze świeżą natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz