środa, 3 lipca 2019

Ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 5 średnich jajek
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

PRZEPIS
Do dużego garnka z wodą włóż mały garnek z pokrojonym masłem i czekoladami podzielonymi na kawałki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce umieścić mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Bardzo dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać mleko i dodać masło. Rondelek z mlekiem i masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Dodaj do rondelka pokruszoną czekoladę. Całość wymieszać za pomocą łyżki aż czekolada się roztopi.  Odstawić rondelek do przestudzenia. 
W misce umieść cukier i jajka i ubij mikserem. Do ubitych jajek dolać przygotowany wcześniej płyn i całość miksuj. Na koniec wsyp mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj ciasto mikserem. Ciasto wylej na blaszę. 
Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 50 minut.
 Po przestudzeniu polej ciasto  polewa czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz