- 2 marchwie
- 0,5 selera
- 1 mały por
- 2 małe słoiki koncentratu pomidorowego
- 200g soczewicy zielonej
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- Przyprawy: majeranek, cząber, estragon, kurkuma, pieprz czarny
- rzeżucha
Marchewkę, selera i pora obieramy i kroimy w półtalarki. Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody na dno i gdy zawrze dolewamy oleju i wrzucamy pora. podduszamy przez około 1 minutę, następnie dodajemy soczewicę i przyprawy (do smaku) i dusimy kolejne 3 minuty. Zalewamy wszystko wrzątkiem (około 1,5 lira), gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 15 minut. Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy rzeżuchą.
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń