niedziela, 12 lutego 2017

Placek z mascarpone

SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jaja 
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 350 ml mleka
Krem
  •  2 jaja
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g serka mascarpone

PRZEPIS:
Masło, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na lekką, puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać jajka. Mąkę przesiać do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao. Połączyć z masą maślaną i dolać mleko. Wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni. 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać ser i miksować przez minutę. Krem wyłożyć zimne ciasto i całość wstawić na 10 minut do lodówki.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz