niedziela, 5 marca 2017

Pomidorówka z soczewicą

SKŁADNIKI
  • 2 marchwie
  • 0,5 selera
  • 1 mały por
  • 2 małe słoiki koncentratu pomidorowego
  • 200g soczewicy zielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  •  Przyprawy: majeranek, cząber, estragon, kurkuma, pieprz czarny
  • rzeżucha
PRZEPIS
Marchewkę, selera i pora obieramy i kroimy w półtalarki. Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody na dno i gdy zawrze dolewamy oleju i wrzucamy pora. podduszamy przez około 1 minutę, następnie dodajemy soczewicę i przyprawy (do smaku) i dusimy kolejne 3 minuty. Zalewamy wszystko wrzątkiem (około 1,5 lira), gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 15 minut. Zupę przelewamy do talerzy i posypujemy rzeżuchą. 



2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń