sobota, 1 sierpnia 2015

Pomidorowa

Podawana z bułką zamiast makaronu. Dobrze rozgrzewa, a przy tym zawiera czosnek i cebulę (które jak wiadomo wzmacniają odporność) dlatego warto jeść ją zimą. Jednak można podawać ją latem, gdy mamy świeże nasze polskie pomidory. Wtedy zupę warto ugotować wcześniej i przestudzić podając jako chłodnik.

SKŁADNIKI
  • 50 dag pomidorów
  • 1,5 litra rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • masło
  • bułka

PRZEPIS
Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić. Cebulę z pomidorami dusić na małym ogniu. Podlać rosołem, przyprawić solą i pieprzem.Gotować 6 minut. Bułkę pokruszyć. Pokroić czosnek, zeszklić. Dodać natkę pietruszki i bazylię. Zupę wymieszać. Dodać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz