czwartek, 17 marca 2016

Sernik ze skórką cytrynową

Dobry na Wielkanoc i każde inne święto.

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg sera (twaróg na sernik)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 10 jajek
  • skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (opcjonalnie)

PRZEPIS
Żółtka utrzeć na małym ogniu z 1 szklanką cukru. Masa jajeczna powinna co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.  Do utartego masła dodajemy ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, proszek i ciągle bardzo pieczołowicie ucieramy.
Ubijamy pianę z białek z 1 szklanką cukru.
Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek (można dodać bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy).





1 komentarz: