czwartek, 9 lutego 2017

Babeczki drożdżowe z kawłakami czekolady

SKŁADNIKI
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 100g margaryny
  • 0,5 tabliczki czekolady

PRZEPIS
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Jajko utrzeć z resztą cukru.
Do wyrośniętych drożdży dodać: mąkę, jajko z cukrem, przestudzoną margarynę i mieszać łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę. Mieszamy i przekładamy do papilotek.
Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.





 

1 komentarz: