sobota, 8 kwietnia 2017

Babka cytrynowa

Babka według przepisu Malwiny z "Filozofii Smaku". Jej przepis znajdziecie tutaj: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/04/babka-cytrynowa.html

SKŁAD
  • 120g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
PRZEPIS
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując po połączeniu składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem, mieszamy z otarta skórką z cytryny. W dwóch turach dodajemy na zmianę mąkę i sok z cytryny, za każdym razem ucierając do połączenia składników. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. ciasto przekładamy do formy. Pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Upieczoną bakę studzimy. Po ostudzeniu wyciągamy z formy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz