środa, 5 kwietnia 2017

Babka rodzynkowa

Babki nie może zabraknąć w Wielkanoc.

SKŁAD
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • niepełna szklanka mleka
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 25 dag rodzynek 
  • rum 
  • cukier puder
PRZEPIS
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Cały czas ucierając dodawać kolejno: cukier, żółtka i na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, rum oraz mleko. Do wyrobionego ciasta wsypać (sparzone) rodzynki i ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45-60 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz