środa, 3 maja 2017

Zupa warzywna z boczkiem

SKŁADNIKI
  • 8 dag boczku
  • 5-7 liści kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 1biała pietruszka
  • 3 marchewki
  • 50 g kaszy owsianej
  • 2-3 łyżki soczewicy
  • 3 liście lubczyka 
  • sól
  • czarny pieprz
  • słodka papryka mielona
  • majeranek
PRZEPIS
Boczek pokroić w kostkę. Kapustę umyć, i odciąć twarde łodygi i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa oraz boczek włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kaszę i soczewicę. Doprawić przyprawami. Gotować około 2 godzin, uzupełniać wodę jeżeli za dużo wyparuje. Po ugotowaniu wyciągnąć lubczyk. Można podawać ze świeżą natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz