poniedziałek, 26 czerwca 2017

Sernik na zimno - truskawkowy na biszkoptach

SKŁADNIKI
  • biszkopty
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  •  500g truskawek
  • 200g zimnej kremówki 30%
PRZEPIS
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. 
Zmiksować mascarpone, twaróg, cukier, cukier wanilinowy i rum do połączenia się składników. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do 250ml wrzącej wody, dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić. 3/4 truskawek zmiksować blenderem na mus. Zmiksowane truskawki dodać do galaretki i wymieszać. Zimną śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki, wmieszać łyżką do masy. 
Masę wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz