poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Placki z jabłkiem - niby racuchy

SKŁADNIKI
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego ( u mnie 370 g)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
PRZEPIS
Jajko wbić do miski i miksować. Dodać jogurt, mąkę, sodę cukier, sól i miksować całość. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Dodać jabłka do masy i wszystko mieszać łyżką. Ciasto powinno być naprawdę gęste.
Na patelni rozgrzać olej. Porcję ciasta nakładać łyżką ( 1-2 łyżki na porcję) i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony na małym ogniu.
Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz