środa, 30 sierpnia 2017

Zupa krem z dyni

SKŁADNIKI
  • 1 kg obranej dyni
  • 2-3 liście pora
  • 2-3 liście selera
  • 2 liście lubczyku
  • 2 liście jarmużu
  • przyprawy (np. sól, pieprz)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • kromka chleba razowego
PRZEPIS
Dynię pokrój na małe kawałki. Liście pora, selera, jarmużu umyj.
Do garnka wlej trochę wody, przełóż dynię i zielone liście. Gotuj zupę aż dynia zmięknie.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Posmaż na rozgrzanym oleju.
Dodaj do garnka cebulę, czosnek i dopraw przyprawami. Kromkę chleba pokrusz na drobne kawałki i wsyp do garnka. Dodaj śmietanę. Wszystko zmiksuj. 
Można podawać ze świeżą natką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz