czwartek, 21 września 2017

Ziemniaki faszerowane

Przepis na dwie porcje.

SKŁADNIKI
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • garść natki pietruszki
  • sól
PRZEPIS
Cebulę ( kilka godzin wcześniej! ) drobno pokroić, posypać solą i wstawić do lodówki żeby zmiękła.
Ziemniaki gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 15-20 minut (od momentu zagotowania się wody). Następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia. 
Pomidor i natkę umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli. Ugotowane ziemniaki przekroić na połówki, wydrążyć miąższ, pozostawiając półcentymetrową warstwę wewnątrz. Miąższ z ziemniaków dodać do farzsu i całość rozgnieść widelcem. Tak przygotowaną masą faszerować ziemniaki i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 

P.S.  Aby ziemniaki stabilnie stały na blasze należy odciąć zaokrąglone spody, wystarczy uciąć dosłownie sam wierzchołek.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz