sobota, 16 grudnia 2017

Ryba po grecku

Danie na Wigilię.

SKŁADNIKI
  • 5 płatów średnich miruny
  • 1 seler
  • 1 duża marchew 
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy
  • 30 g koncentraru pomidorowego
  • ziele angielskie ok. 6 ziaren
  • pieprz czarny ok. 7 ziaren
  • 5 liści laurowych
PRZEPIS
Seler i marchew obrać, zetrzeć na tarce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym płaty ryby i starte warzywa. Skropić olejem rzepakowym. Dodać przyprawy i koncentrat. Naczynie przykryć. Dusić w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 40 minut. Wyłączyć piekarnik. Po przestygnięciu wyłożyć naczynie, rybę sprószyć delikatnie solą. Włożyć jeszcze raz do piekarnika i w temp. 200 stopni dusić rybę jeszcze 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz