sobota, 17 lutego 2018

Makaron z brokułami

SKŁADNIKI

  • makaron – ok. 200 g
  • brokuły - 300 g
  • masło - 50 g
  • cebula - 1 sztuka
  • szynka - 100 g
  • śmietanka - 330 ml
  • mąka pszenna -  1 łyżka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżeczka 

PRZEPIS
Makaron ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucić brokuły i gotować 15 minut. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz szynkę. Po zarumienieniu dodać bazylię i oregano oraz 300 ml śmietany, a w pozostałej części (ok. 30ml) rozrobić mąkę. Następnie wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać do sosu na patelni. Doprawić do smaku. Po odcedzeniu makaronu i brokułów wszystko razem wymieszać z sosem. Gotować kilka minut na mały ogniu. W razie potrzeby dodać wody lub śmietany. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz