poniedziałek, 2 listopada 2015

Sernik z brzoskwiniami

Przepis na jedno z tradycyjnych polskich ciast. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką.

SKŁADNIKI
  • brzoskwinie
  • 5 białek
  • szklanka cukru

Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrobić, aby powstało ciasto. Powstałe ciasto podzielić na 2 części.

Nadzienie:
  • 2 twarożki "krówka"
  • 1 jajko
  • 1-2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 kostki margaryny
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

PRZEPIS
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta wyłożyć jako spód. Ciasto smarujemy masą serową, na nią układamy pokrojone brzoskwinie.  
Z białek i szklanki cukru ubijamy sztywną pianę i wykładamy na brzoskwinie.
Na koniec z drugiej części ciasta robimy kruszonkę.
Piec około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz