niedziela, 22 listopada 2015

Pierniki

Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

SKŁADNIKI
  • 75g margaryny
  • 250g miodu
  • 125g cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

PRZEPIS
W rondlu stopić margarynę, miód i cukier. Przestudzoną masę wlać do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników dodać wraz z jakiem do masy miodowej. 
Zagniecione ciasto pozostawić pod przykryciem 1-2 godziny. 
Z rozwałkowanego na grubość 0,5cm ciasta wycinać pierniki. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20min. 
Pierniki odstawić na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz