czwartek, 3 grudnia 2015

Piernik

Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole.

SKŁADNIKI
  • 50 dag krupczatki
  • 25 dag miodu
  • 12 dag masła roślinnego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,2 szklanki wody
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kawy
  • rodzynki
  • przyprawa do pierników

PRZEPIS
Wlać do rondla wodę, dodać cukier, miód, kawę, tłuszcz i podgrzewając rozpuścić. Następnie przestudzić tak by roztwór był letni. Wsypać do miski mąkę, sodę i przyprawę do pierników. Wymieszać. Zrobić dołek w cieście i wlać po trochu roztwór. Wymieszać. Dodać żółtka. Rozetrzeć ciasto. Dodać rodzynki i ubite białko. Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać ciasto.
Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto ładnie rośnie i się rumieni następne 30 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz