SKŁADNIKI
- 50 dag krupczatki
- 25 dag miodu
- 12 dag masła roślinnego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,2 szklanki wody
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kawy
- rodzynki
- przyprawa do pierników
PRZEPIS
Wlać do rondla wodę, dodać cukier, miód, kawę, tłuszcz i podgrzewając rozpuścić. Następnie przestudzić tak by roztwór był letni. Wsypać do miski mąkę, sodę i przyprawę do pierników. Wymieszać. Zrobić dołek w cieście i wlać po trochu roztwór. Wymieszać. Dodać żółtka. Rozetrzeć ciasto. Dodać rodzynki i ubite białko. Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać ciasto.
Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto ładnie rośnie i się rumieni następne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz