wtorek, 5 stycznia 2016

Zupa porowo-cebulowa z grzankami

Aromatyczna zupa.

SKŁADNIKI
  • 1 litr wywaru z 2 kostek bulionowych
  • 0,5kg porów
  • 0,5kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki szynki wędzonej
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • kilka kromek bagietki
  • 100g żółtego sera

PRZEPIS
Obierz dokładnie cebulę i pokrój. Por umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój. Cebulę i por zeszklij na maśle, następnie dodaj do wywaru. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
Ser zetrzyj na tarce. Bagietki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i posyp je serem. Piecz ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pokrój szynkę na cienkie paski, dodaj do zupy.
Przelej zupę do talerzy. Na wierzchu ułóż grzanki.




2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne i sycące POLECAM

    OdpowiedzUsuń