niedziela, 10 lipca 2016

Jagodzianki

Lipiec i sierpień to miesiące jagód. Dlatego jagodzianki najlepiej robić w tym czasie, ze świeżych owoców. 

SKŁADNIKI
  • 600g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 50g drożdży
  • 50g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 200g jagód
  • cukier puder
PRZEPIS
Jajka i drożdże wyciągnij godzinę wcześniej (wtedy ciasto lepiej rośnie).
Drożdże wymieszaj w naczyniu z ciepłym mlekiem. Przykryj je i odstaw na 15 min. Do dużej miski przesiej mąkę. Stop masło. Dodaj drożdże, cukier, sól i 2 jajka. Wymieszaj. Dołóż resztę jajek i masło. Wyrób ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw, by ciasto urosło.
Nabierz kawałek ciasta i uformuj z niego mały placuszek o wymiarach ok. 5 x 7 cm. Każdą część delikatnie rozciągnij palcami. Nałóż po płaskiej łyżce jagód. Zlep boki bułek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na godzinę. Piecz jagodzianki w 180 stopniach ok. 20 minut. Wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzi około 15 sztuk.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz