SKŁADNIKI
- 600g mąki pszennej
- 250g masła
- 50g drożdży
- 50g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 200g jagód
- cukier puder
Jajka i drożdże wyciągnij godzinę wcześniej (wtedy ciasto lepiej rośnie).
Drożdże wymieszaj w naczyniu z ciepłym mlekiem. Przykryj je i odstaw na 15 min. Do dużej miski przesiej mąkę. Stop masło. Dodaj drożdże, cukier, sól i 2 jajka. Wymieszaj. Dołóż resztę jajek i masło. Wyrób ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw, by ciasto urosło.
Nabierz kawałek ciasta i uformuj z niego mały placuszek o wymiarach ok. 5 x 7 cm. Każdą część delikatnie rozciągnij palcami. Nałóż po płaskiej łyżce jagód. Zlep boki bułek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na godzinę. Piecz jagodzianki w 180 stopniach ok. 20 minut. Wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzi około 15 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz