środa, 28 września 2016

Tartaletki z kremem czekoladowym

SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrobić, aby powstało ciasto.

Krem:
  • jajko
  • łyżka cukru
  • 5 łyżek kakao
  • odrobina spirytusu
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.

PRZEPIS
Wyrobione ciasto chowamy na godzinę do zamrażalki.
Foremki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wykładać cienką warstwę chłodnego ciasta do foremek i nakłóć widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut. Poczekać aż upieczone ciasto ostygnie, po czym wyłożyć z foremek. Następnie nałożyć krem czekoladowy.

1 komentarz: