czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto marchewkowo-kakaowe z kremem orzechowym

SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cynamonu
  • 6 dużych marchewek
  • 3 łyżki kakao
Masa:
  • 20 dag orzechów
  • szklanka mleka
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru pudru

PRZEPIS
Orzechy zmielić, zalać szklanką gotującego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zmielone orzechy. Ucierać. Odstawić do lodówki.
Marchew zetrzeć. Jajka, cukier i olej zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Do ciasta dodać marchew, cynamon i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać na blachę. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie warstwy. Przełożyć masą orzechową warstwy oraz posmarować masą z wierchu ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz