czwartek, 15 grudnia 2016

Bigos

SKŁADNIKI
  • ok. 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 15 dag boczku parzonego
  • 1 kawałek kiełbasy zwyczajnej
  • 1 duża cebula
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
PRZEPIS
Odcisnąć kapustę, wrzucić do garnka i gotować. Dodać cukier, liście laurowe, pieprz czarny i ziele angielskie. Pokroić boczek i kiełbasę w drobną kostkę i przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Dodać do kapusty. Gotować ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Na końcu gotować aż woda odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i znów gotować (dolewając odrobine wody) ok. 45 minut.

1 komentarz: