niedziela, 29 października 2017

Lasagne z sosem beszamel

SKŁADNIKI
  •  makaron gotowy na lasagne 16 płatów
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów
  • 2 łyżki bazylii
  • 15 dag sera żółtego
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
 Sos beszamel
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oregano

PRZEPIS
Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. 

Makaron na chwilę wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. 

Mięso wieprzowe wrzucamy na patelnię i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy obrane i pokrojone czosnek oraz cebulę. Pomidory podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z podsmażonym mięsem - tak powstaje farsz.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia najlepiej kwadratowa [średniej wielkości] smarujemy koncentratem pomidorowym. Nakładamy warstwami: makaron, farsz, makaron, sos, makaron, farsz, makaron, sos. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok 45 min.

Z tej porcji wychodzą cztery lasagne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz