czwartek, 5 października 2017

Pierniki

Pierniki na Boże Narodzenie.

SKŁADNIKI
  •  7 jaj
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka amoniaku 
  • 1,25 kostki margaryny
  • 1 kg mąki
  • 0,3 kg miodu
  • 1,5 skzlanki cukru
  • przyprawa do pierników
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyżki kakao
PRZEPIS:
Białka ubić. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Amoniak rozpuścić z 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wszystkie składniki, oprócz białek wrzucić do miski. Wymieszać. Na koniec dodać białka. Wymieszać. 
Wyrobić ciasto i zostawić na noc w lodówce.
Rozwałkować i wykrawać pierniki. Piec ok.10 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz