poniedziałek, 2 lipca 2018

Kruche ciasto z budyniem, czereśniami i rabarbarem

SKŁADNIK

Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 80-90 g margaryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Środek:
  • ok. 350 g wydrylowanych czereśni
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 60 g margaryny
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
PRZEPIS
Z mąki pszennej, krupczatki, cukru, jajka, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia  zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia i nakłuć je w kilku miejscach widelcem. Z margaryny, mąki i cukru wyrobić w naczyniu kruszonkę.
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budyń w proszku z cukrem, resztę mleka zagotować. Do ugotowanego mleka dodać budyń, ugotować i jeszcze gorący wlać na ciasto. Na budyniu ułożyć czereśnie i posypać je kruszonką. 
Piec w temp.180° ok. 40-45 minut. Po wystygnięciu można obsypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz