Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 80-90 g margaryny
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 350 g wydrylowanych czereśni
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 60 g margaryny
- 100 g mąki
- 100 g cukru
Z mąki pszennej, krupczatki, cukru, jajka, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść kruche
ciasto i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę z
papierem do pieczenia i nakłuć je w kilku miejscach widelcem. Z margaryny, mąki i cukru wyrobić w naczyniu kruszonkę.
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim
budyń w proszku z cukrem, resztę mleka zagotować. Do ugotowanego mleka dodać budyń, ugotować i jeszcze gorący wlać na
ciasto. Na budyniu ułożyć czereśnie i posypać je kruszonką.
Piec w temp.180° ok. 40-45 minut. Po wystygnięciu można obsypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz