czwartek, 2 lipca 2015

Jabłecznik czarno-biały

Ciasto sprawdza się doskonale latem, kiedy do przygotowania można wykorzystać świeże jabłka. Jednak jabłecznik czarno-biały to idealne ciasto na święta i rodzinne uroczystości.

SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 35 dag mąki tortowej
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

PRZEPIS
Cukier, żółtka oraz margarynę utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i pianę ubitą z białek. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao.
Na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem wlać ciemne ciasto. Jabłka trzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć i przesmażyć z masłem, cukrem i cynamonem. Na ciemnym cieście ułożyć jabłka i przykryć je jasnym ciastem.
Piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz