poniedziałek, 13 lipca 2015

Keks kokosowy

Biały deser bez pieczenia, dla miłośników kokosu.

SKŁADNIKI
  • krakersy
  • 20-30 dag wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła (może być roślinne)
  • 0,5 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

PRZEPIS
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowy,.Dodać mąkę budyń i 0,5 szklanki mleka. Wszystko zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Dodać do niego zmiksowana masę, zagotować do konsystencji gęstego budyniu. Wystudzić. Masło porcjami miksować z budyniem i dodać 3/4 porcji wiórków, wymieszać. 
Na dnie formy wykładamy krakersy, na nie wykładamy 1/3 porcji masy budyniowej i tak na przemian, żeby ostatnią warstwę tworzyła masa. Wierzch posypać reszta wiórków. Całość wstawić na minimum 3 godziny do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz