niedziela, 28 lutego 2016

Kluski łyżką kładzione

Kluski łyżką kładzione ze skwarkami zwane są też kluskami szarymi. Tradycyjnie podajemy je z kapustą kiszoną, zasmażaną.

SKŁADNIKI
  • 3 duże ziemniaki lub 5 małych
  • 1 jajko
  • mąka pszenna lub żytnia
  • sól
  • smalec lub boczek
  • cebulka

PRZEPIS
Utrzeć ziemniaki, odcisnąć sok i odlać. Dodać jajko i mąkę, tyle żeby masa była gęsta. Dosolić. Wszystko wymieszać. Kłaść łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotować, mieszając żeby nie przywarło do dna ok.7 minut od wypłynięcia. Polać roztopionym smalcem z przesmażoną cebulką lub pokrojonym drobno i podsmażonym boczkiem z cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz