- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- 200 g margaryny
- 3 żółtka
- 500 g rabarbaru
- 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru)
- 3 szklanki (750 ml) mleka
- 5 łyżek (50 g) cukru
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- cukier puder
Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy). Dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Z 3 szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.. Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć go na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz