wtorek, 8 maja 2018

Murzynek z pomrańczą

SKŁADNIKI
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • skórka pomarańczowa
PRZEPIS
W dużym garnku zagotować, co jakiś czas mieszając: masło, cukier, mleko, kakao i ekstrakt.
 Zdjąć z ognia odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ucierać. Masa będzie bardzo gęsta. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i ucierać dalej. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodać pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszać. Przełożyć do keksówki o dł. 25-30 cm i piec w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu  i ostudzeniu polać odstawioną wcześniej polewą, posypać skórką pomarańczy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz