- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- skórka pomarańczowa
W dużym garnku zagotować, co jakiś czas mieszając: masło, cukier, mleko, kakao i ekstrakt.
Zdjąć z ognia odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ucierać. Masa będzie bardzo gęsta. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i ucierać dalej. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodać pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszać. Przełożyć do keksówki o dł. 25-30 cm i piec w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polać odstawioną wcześniej polewą, posypać skórką pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz