poniedziałek, 21 maja 2018

Tarta ze szpianakiem

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Pozostałe:
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 150 g sera feta
  • pieprz, przyprawy
  • odrobinę gałki muszkatołowej
  • ser żółty
PRZEPIS
Zimną margarynę posiekać razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim formę, następnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilkę do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru wody. Studzimy. W misce mieszamy jajka z serem feta. Dodajemy szpinak, pieprz, przyprawy i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Podpieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę szpinakową, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz