sobota, 11 czerwca 2016

Chleb z dynią, słoneczenikiem, czarnuszką i otrębami na zakwasie

Przygotować 3 foremki keksówki.

SKŁADNIKI
  •  zakwas (zaczyn)
  • 1 kg mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 1,5 litra wody przegotowanej ostudzonej
  • 1 szklanka otrębów żytnich
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki łuskanej dyni
  • łyżka czarnuszki
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki soli
PRZEPIS
Formy wysmarować smalcem lub oliwą lub wyłożyć papierem. Zaczyn ze słoika wymieszać z przegotowaną wodą (ostudzoną! nie gorącą). Do miski wrzucić wszystkie składniki, wymieszać na jednolitą masę. Z powstałego ciasta odłożyć 2 łyżki do słoika jako zaczyn na następny raz.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika, aby podrosło na 10 godzin (sprawdzić po 6 godzinach), jeżeli jest równe z górą można zacząć pieczenie.
Włączyć piekarnik na 150 stopni. Zostawić grzanie na 10 min. Teraz ustawić pieczenie na 175-180 stopni. pieczemy przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik. Zostawić upieczony chleb na 10 minut.
Wyciągamy chleb z piekarnika, do wystudzenia. Posmarować zimną wodą i nakryć wilgotną ścierką. W foremkach  zostawić przez 60 minut.
Przełożyć do papierowych torebek do całkowitego wystudzenia. Zimny chleb można zamrozić.   
Zaczyn w słoiku przechowywać w lodówce do 10 dni. Następny chleb piec po 3-4 dniach. wcześniej wyjąć z lodówki zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz