czwartek, 2 czerwca 2016

Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką

Ciasto idealne na teraz gdy mamy sezon na rabarbar.

SKŁADNIKI
  • rabarbar
  • cukier waniliowy

Ciasto
  • pół kilograma maki
  • pół szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki smalcu
  • 5 żółtek
  • łyżka proszku do pieczenia

Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy

PRZEPIS
Składniki na ciasto zagnieść. Z powstałego ciasta odłożyć 1/3 do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować na blachę, na ciasto dać owoce i na to cukier waniliowy. Białka z 5 jajek ubić z 1 szklanką cukru. Kiedy białka będą ubite dodać 1 budyń i ubijać aż się połączy. Piankę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec 40 min w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz