czwartek, 25 sierpnia 2016

Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Link do przepisu Asi z Kwestii Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_czekoladowe/przepis.html

SKŁADNIKI
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka

PRZEPIS
Piekarnik nagrzać do 190 stopniBlachę wyłożyć 15 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz