SKŁADNIKI
- 8-10 średnich pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- przyprawy
- łyżka oliwy
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- mąka
- woda
- natka pietruszki
PRZEPIS
Pomidory miksuję. Czosnek i cebule podsmażam. Pomidory, cebule i czosnek wrzucam do garnka. Przyprawiam (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Gotuje około 15 minut na małym ogniu, mieszając. W między czasie dodaje łyżkę oliwy. Dodaję 2 łyżki śmietany i dobrze mieszam. Jajko roztrzepać w kubku, dodać szczyptę soli. Następnie dodać mąki aby kubek był prawie pełny. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać trochę wody, żeby ciasto było bardziej lejące i znów roztrzepać. Kluski wkładać widelcem do gorącej zupy.
Zupę z kluskami przelać do talerzy i posypać natką pietruszki.
Pomidorowa to moja ulubiona zupa, mogę ją jeść jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńTo spróbuj naszego przepisu. My też lubimy tę zupę, którą przygotowała mama:)
Usuń