czwartek, 18 sierpnia 2016

Pomidorowa z lanymi kluskami

Ta zupa ma trochę konsystencję przecieru.

SKŁADNIKI
  • 8-10 średnich pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko
  • mąka
  • woda
  • natka pietruszki

PRZEPIS
Pomidory miksuję. Czosnek i cebule podsmażam. Pomidory, cebule i czosnek wrzucam do garnka. Przyprawiam (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Gotuje około 15 minut na małym ogniu, mieszając. W między czasie dodaje łyżkę oliwy. Dodaję 2 łyżki śmietany i dobrze mieszam.
Jajko roztrzepać w kubku, dodać szczyptę soli. Następnie dodać mąki aby kubek był prawie pełny. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać trochę wody, żeby ciasto było bardziej lejące i znów roztrzepać. Kluski wkładać widelcem do gorącej zupy.
Zupę z kluskami przelać do talerzy i posypać natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. Pomidorowa to moja ulubiona zupa, mogę ją jeść jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj naszego przepisu. My też lubimy tę zupę, którą przygotowała mama:)

      Usuń