wtorek, 13 marca 2018

Ciasto cappuccino

SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao 
  • czarna herbata
Krem cappuccino:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • całe opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 budyń śmietankowy (waniliowy)
  • 3 duże łyżki mąki pszennej 
  • kostka margaryna
  • ok. 2-3 łyżki kawy cappuccino
  • pół tabliczki czekolady do dekoracji

PRZEPIS

Biszkopt:
Żółtko ubić z cukrami i dodać mąkę, kakao i proszek. Ubić białko i delikatnie wymieszać łyżką z resztą ciasta. 
Wylać na blachę i piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół i nasączyć czarną herbatą. 


Krem: 
Jedna szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem  waniliowym. Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką i budyniem i wlać do gotującego się mleka. Powstanie bardzo gęsty budyń. Budyń ostudzić, aż będzie zimny i zmiksować go z margaryną, powinien powstać krem. Następnie dodać kawę cappuccinoPołowę gotowego kemu wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą. Drugą połowę wyłożyć na wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz